Johdesuojien huolto

Mikä on johdesuoja

Johdesuojat ovat työstökoneen johteita suojaavia teleskooppisia osia. Johdesuojien tehtävänä on pitää lastut ja lastuamisneste poissa herkistä komponenteista kuten kuularuuvi, ohjurikiskot ja kotikytkimet. Johdesuojat myös parantavat työstökoneen ulkonäköä ja suojaavat henkilöstöä loukkaantumisilta. Kunnossa olevat johdesuojat pitävät työstökoneiden liikkeet oikeina ja toleranssit tarkkoina. 

Toimiva johdesuoja liikkuu tarkasti työstökoneen johteiden liikkeiden mukaisesti venyen ja puristuen ilman häiriöitä. Hyvin koneen lineaarisia liikkeitä seuraava johdesuoja varmistaa koneen häiriöttömän toiminnan ja pitää sen sisäiset osat suojattuna ja takaa näin koneen käyttökunnon.

Johdesuojatyypit

Koneissa on yleensä kolmenlaisia johdesuojia. Koneessa voi olla yhdistelmänä monta erilaista johdesuojaa koneen osien ja käyttötarkoituksien mukaan.

Teleskooppisuoja: Teleskooppiset johdesuojat käyttävät toisiinsa lukittuvia metallilevyjä joissa on pyyhkijät nivelissä. Teleskooppisen johdesuojan ohjaavia osia ovat interlockit, sivumessingit ja kantavat elementit kuten liukupalat, rullat ja laakerit. Likaa ja lastuja poistavat pyyhkijät takaavat liukupintojen toiminnan ja suojaavat ohjaavia osia. 

Paljesuoja: Vahvasti nivelöidyt johdesuojat, jotka mahdollistavat korkeat ajonopeudet ja suojan suurellekin määrälle lastuja. Rakenne voi olla pellistä tai muusta joustavasta materiaalista. Paljesuoja voidaan tehdä emulsion tai hapon kestäväksi.

Rullasuoja: Rullasuoja vie vähemmän tilaa kuin perinteinen teleskooppisuoja. Johdesuojat soveltuvat suurille nopeuksille ja kiihtyvyyksille. Teräsnauhoitettu rullasuoja on suojaa hyvin kuumia roiskeita, öljyä ja jäähdytysemulsioita vastaan.

Miten johdesuojia kannattaa huoltaa

Johdesuojien huoltaminen voi tuntua pieneltä ja työstökoneen huoltamisen tehtävälistan pohjimmaisimmalta tehtävältä. Mutta toimivien ja hyvin huollettujen johdesuojien ansiosta voidaan säästyä kalliimmilta johderemonteilta, jotka voivat maksaa tuhansia euroa ja aiheuttaa pitkänkin koneseisokin. Siksi onkin hyvä vilkaista aina silloin tällöin missä kunnossa johdesuojat ovat ja olisiko jo niiden huoltamisen aika. Johdesuojien kunnon arvioiminen silmämääräisesti on kuitenkin helpompaa kuin työstökoneen muiden johdesuojilla suojattujen komponenttien.

Johdesuojien pinnat voidaan huoltaa täysimittaisesti, jolloin pinnat uusitaan ja kulutusosat vaihdetaan. Johdesuojiin syntyneet vauriot voidaan korjata naarmuista suuriin lommoihin. 

Kuinka usein johdesuojien huollot on tehtävä?

Työstökoneen suojien kunnossapito on perusedellytys työstökoneen toiminnalle ja tuotannon tasaisella jatkumiselle ilman yllättäviä ja kalliita huoltoseisokkeja. Johdesuojat kannattaakin huoltaa säännöllisesti ja ennaltaehkäisevästi sopivan etupainotteisesti. Ajoissa suoritetut huoltotoimenpiteet tulevat pitkällä aikavälillä edullisemmaksi kuin akuuttien häiriöiden korjaukset.

Johdesuojien huoltamisen tarkoituksena ei ole syntyneiden vaurioiden korjaaminen vaan estää vahinkojen syntyminen alunperinkin. Jos työstökoneiden kunnossapidon lähtökohtana on jatkuvien vikojen korjaaminen ja häiriöiden selvittely, on kunnossapidossa lähtökohtaisesti epäonnistuttu. 

Etupainotteisesti hoidettu johdesuojien huoltaminen on tuotantotekijä, jolla tehostetaan yrityksen toimintoja. Huoltojen suorittaminen ei saisi olla pelkkää reagointia vahinkoihin, vaan proaktiivista toimintaa. Teollisessa mittakaavassa huolto voi tuntua turhalta kuluerältä mutta siinä säästäminen voi tulla tulevaisuudessa kalliiksi korkojen kera. 

Johdesuojien säännöllinen huoltaminen tekee myös koneen muiden mekaanisten osien kunnossapidosta helpompaa. Sopimalla huollot etukäteen voidaan huoltojen ajankohta synkronoida asiakkaan tarpeille sopivaksi.

Johdesuojien huolto – itse vai ammattilaisella?

Johdesuojien huoltaminen kannattaa antaa aina ammattilaisten tehtäväksi jo pelkästään takuun ja seurannan vuoksi. Jokaista pientä nirhaumaa tai kolhua varten ei välttämättä tarvitse koko suojaa huollattaa. Pieniä huoltotoimenpiteitä tai paikkauksia pystyy tekemään itsekin, mutta säännöllinen vuosittainen huolto on suositeltavaa ja tuottaa säästöä pitkällä aikavälillä. Säännöllisin väliajoin tehdyt huoltotoimenpiteet ehkäisevät työstökoneiden seisokkeja ja takaavat tuotannon tasaisuuden.

Työstökoneiden suojausten ennakoivalla huollolla Maxjas Oy on onnistunut luomaan asiakkailleen säästöjä huoltokustannuksissa sekä välttämään tuotannon ja siihen sidotun omaisuuden turhilta seisonta-ajoilta. Maxjas Oy:n työstökoneiden elinkaaripalvelut auttavat hahmottamaan paremmin kunnossapidon kokonaisuutta ja varautumaan ajoissa huollon seuraavaan vaiheeseen.