Johdesuojien huolto itse tehtynä

Johdesuojien huoltaminen on aina helpompaa ja halvempaa kuin niiden korjaaminen. Johdesuojien toimintakunnon ylläpitäminen voi olla yksinkertaisesti koneessa olevan suojan säännöllistä puhdistamista ja voitelua. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä voidaan nostaa suojien käyttöikää ja huoltoväliä. Jo pelkästään kerran viikossa tehty johdesuojien puhdistaminen lastuista ja suojien pintojen voitelu pidentää johdesuojien käyttöikää.

Huoltotoimissa kitsastelu tänä päivänä voi näkyä korkojen kera tulevaisuudessa, kun huoltamattomuudesta johtuvat ongelmat alkavat kumulatiivisesti kasaantumaan. Johdesuojien kuluessa tulee ajankohtaiseksi vaihtaa pyyhkijät ja hioa liukupinnat. Tämä kuuluu vielä johdesuojille tehtäviin perustoimenpiteisiin eikä suojaa tarvitse tätä varten välttämättä edes ottaa koneesta irti.

Jos pyyhkijöitä ja pintoja ei ole ajoissa tarkastettu saattavat lastut päästä suojien väliin ja alle ja suojien ohjaavat osat kuten messingit ja sakset ovat vaarassa vaurioitua ja pahimmassa tapauksessa itse johteet pääsevät vaurioitumaan. 

Kalleimmat toimenpiteet voi onneksi välttää säännöllisellä suojien kunnon tarkkailulla, puhdistamisella sekä suunnitelmallisella ja ajoissa toteutetulla huoltamisella. Koneen huoltaminen tulee aina halvemmaksi kuin sen korjaaminen rikkoutuessa. 

Mitä huoltotoimenpiteitä koneen käyttäjä voi itse tehdä? Tässä muutama johdesuojien vika ja niiden hoito.

Kuluneet tai vaurioituneet pyyhkimet

Johdesuojan näkyvät pyyhkimet ovat vaurioituneet tai puuttuvat jo kokonaan. Syynä pyyhkimien normaali kuluminen. Vaihda kuluneet tai vaurioituneet pyyhkimet mahdollisuuksien mukaan. Maxjas Oy toimittaa varastostaan johdesuojien pyyhkijöitä ja tarvikkeita. Voit myös tilata muotopyyhkijöitä mittojen mukaan.

Johdesuojat ovat kuluneet tai vaurioituneet

Raskaiden osien tai esineiden tippuminen johdesuojille voi synnyttää vaurioita joiden korjaaminen on haastavaa, koska johdesuoja pitää irroittaa sen suoristamista varten. Pieniä lommoja voidaan yrittää suoristaa kumivasaralla vasaroimalla jos johdesuoja voidaan helposti irroittaa. Vaihda johdesuoja jos lommot ovat liian suuria.

Lastujen kertyminen rullakaihdintyyppisen johdesuojan ympärille voi aiheuttaa vaurioita jos lastut pääsevät kertymään jousikuormitteisten kanisterien pohjalle ja aiheuttavat riittämättömän jännityksen rullaverhon kansiin. Tämän johdosta komponentit voivat kastua lastuamisnesteestä. Poista tämän estääksesi lastut verhoista ja niiden ympäriltä. Jännitä johdesuojat uudelleen koneen valmistajan ohjeiden mukaan.

Johdesuojat ääntävät tai eivät liiku tasaisesti

Tiukat johdesuojat voivat poksahdella normaalikäytössä liikkuessaan, mutta jos kitkasta aiheutuu liikaa melua johdesuoja voi olla liian kuiva tai jopa ruostunut. Tämä johtuu liian vähäisestä voitelusta tai lastuamisnesteen pitoisuuden alhaisuudesta. Tarkista lastuamisnesteen pitoisuus ja tee tarvittavat toimenpiteet. Huolehdi johdesuojien voitelusta.

Kuivatyöstössä ilman lastuamisnestettä varmista että voitelet kaikki johdesuojat kevytöljyllä. Avaa johdesuoja täyteen pituuteen ja suihkuta tasainen kerros kevytöljyä johdesuojaan. Jos melu jatkuu levitä rasvaa myös johdesuojien kiskoille.

Johdesuojat voivat myös paukahdella jos ohjauskiskot ovat löysällä. Kiristä tällöin löysät kiskojenpultit. Löysällä olevat ohjauskiskot voivat paukahdella johdesuojien liikkuessa. Löysät ohjauskiskot voivat aiheuttaa johdesuojien irtoamisen ja lastuamisnesteen vuodon koneen sisään.

Johdesuoja avautuu tai sulkeutuu huonosti

Huonosti aukeava ja sulkeutuva johdesuoja voi olla täynnä lastuja. Johdesuojan osat voivat vaurioitua, jos lastuja ei poisteta. Avaa mahdollisuuksien mukaan johdesuoja ja puhdista se lastuista. Suorita samalla normaali koneen huolto. Kokoa johdesuoja huolellisesti puhdistamisen jälkeen. Varmista että lastut eivät jatkossa pääse johdesuojan sisään.

Älä epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen

Jos johdesuoja tarvitsee huoltotoimienkin jälkeen korjausta tai kokonaan uusimista voit tilata Maxjas Oy:lta johdesuojien korjauksen tai kone- ja tyyppikohtaiset mittatilaus johdesuojat.